Loudmouth

Pravidla jamkovky

Co je jamkovka?

Jamkovka je velmi oblíbený formát hry, mající své vlastní kouzlo, které nelze zažít při běžném turnaji. Máte možnost poměřit si síly s dalšími hráči z naší/vaší Seven Cup Golf Tour a příležitost navázat nová přátelství a třeba najít dalšího parťáka na hřišti. Oproti asi nejznámější formy hry na rány je jamkovka formát, kdy se hraje na počet vítězných jamek, nikoliv ran. Jedná se o vůbec původní podobu golfové hry. Proti sobě stojí dva hráči a bod za jamku dostává ten, kdo ji zahraje za nižší počet ran. Dle počtu bodů se určuje přímý vítěz.

Informace a pravidla pro Seven Cup jamkovku 2020:

1) Kontakt na soupeře, respektive na všechny z vás, kdo se přihlásili, najdete v posledním informativním mailu (všichni se již známe, tak to jistě nevadí).
2) Hraje se podle pravidel golfu pro jamkovou hru a místních pravidel daného hřiště.
3) Hra vždy na 18 jamek na jakémkoli znormovaném hřišti na celém světě dle dohody hráčů, hráči hrají na vlastní náklady.
4) Bez vyrovnání a bez rozdílu pohlaví.
5) Muži hrají ze žlutých, ženy z červených odpališť (po vzájemné dohodě hráčů je možné hrát i z jiných odpališť). Je povoleno používat zařízení pro měření vzdálenosti.
6) Zápasy sehrajte v daném termínu.
7) Předpokládáme, že si všichni zúčastnění chtějí zahrát a že nebude problém se rozumně domluvit na termínu. Přesto by měl soupeře jako první kontaktovat hráč s lepším hcp.
8) Pokud některý hráč nenastoupí bez včasné omluvy k již oběma stranami potvrzenému zápasu, postupuje jeho soupeř.
9) Hráč může zápas vzdát. V tomto případě informuje obě strany/soupeře a soutěžní výbor.
10) Pokud je po odehrání 18 jamek skóre nerozhodné (all-square) hraje se takzvaná „náhlá smrt“. Pokračuje se dále znovu od jamky číslo 1. Pozor – v tomto případě jsou hráči povinni konzultovat rozehrávku s recepcí hřiště.
11) Vítěz daného zápasu zašle výsledek (včetně data odehrání a hřiště) na email: petrzelalubomir@centrum.cz a do kopie poraženému spoluhráči.
12) Spory mimo rámec pravidel golfu se řeší zásadně gentlemanským způsobem. Kdyby ale přesto došlo mezi hráči ke sporu, který není možné vyřešit dohodou, rozhodne po vyslechnutí obou stran soutěžní výbor.
13) Kromě výhry pro mistra odměníme druhé i třetí místo.
14) Soutěžní výbor: Lubomír Petržela, Lubomír Mareš.
15) Finále a zápas o třetí místo proběhne pravděpodobně na golfovém sjezdu, případně je určí soutěžní výbor.
16) V případě, že máte potíže kontaktovat svého soupeře, napište, zavolejte.

Vysvětlení některých pojmů:

Půlená jamka: Půlit jamku je označení pro nerozhodný výsledek na jamce v jamkové hře. Ani jedna strana jamku nezískává.
Dormie: Situace v jamkové hře, kdy jedna ze stran vede o tolik jamek, kolik jich zbývá do konce hry. Vedoucí strana už hru nemůže prohrát, druhá může remizovat, pouze pokud vyhraje všechny zbývající jamky. Pokud vedoucí některou jamku vyhraje nebo půlí, lze ukončit hru, protože vítěz je znám.
All square: Označení nerozhodného stavu v jamkové hře – hráči vyhráli stejný počet jamek.
Jamková specialita – dar: Čím se jamková hra liší od ostatních, je nedohrávání. Povinnost dopravit míč do jamky často odpadá. Když má jeden ze soupeřů o několik ran víc než druhý a je evidentní, že už jej nedostihne, ten lepší většinou horšímu daruje ránu. Lze to učinit kdykoli, když je míč v klidu (většinou tak bývá při hře na greenu/patování). Pak se výsledek počítá, jako by soupeř zahrál příští ranou do jamky.
Jedna trestná ANO, dvě NE: Většina pravidel je stejná jako u hry na rány, ale ne všechna! Rozdílné jsou tresty za porušování pravidel. Tam, kde se ve hře na rány udělují dvě trestné, je obdobou této penalizace ztráta jamky. Trest jedné trestné rány existuje i v jamkovce a je za stejné prohřešky jako ve hře na rány.

Loga sponzorů